10 jaar AWM – short talks met Lieuwe Westra en Dylan van Baarle

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

ik was zo blij toen ik de Memorial won

Lieuwe Westra is even thuis en heeft zijn moeder ‘…in geen zes maanden gezien.  Even uit eten met je ma, dat is dan wel mooi’, erkent de Fries met zijn  toegankelijke sympathieke ondertoon in zijn stem. ‘Ja het gaat goed’, antwoord hij tevreden (Westra won onlangs de Driedaagse van de Panne), ‘ik heb de beelden van de Driedaagse van de Panne teruggezien en je ziet hoe gretig ik was om die wedstrijd te winnen.’ Eindelijk lukte het in de Panne. Een groot verschil met 2010, toen wij van de Arno Wallaard Memorial bij het ophalen van de wisseltrofee in het Friese Molenend , hem teleurgesteld hoorde puffen na een verlies van 3 minuten in een etappe en vijfde plek in het eindklassement: ‘Ja, je moet het wel waar maken voor de ploeg als ze op je rekenen!’

Inmiddels is Lieuwe een gelouterde prof. ‘Eigenlijk weet ik nu pas hoe het spelletje werkt, waar je op moet letten, wie goed rijdt. Vroeger was ik doldriest en klapte erin, maar goed met die instelling heb ik het uiteindelijk best ver geschopt. Toen ik de Arno Wallaard Memorial won was ik ook weggereden met die Duitser (Eric Bauman) en aan het eind was ik alleen. Jongen ik was zo blij als een kind toen ik de Memorial won, echt! Mijn eerste echte grote overwinnning.’

foto (11)

mijn overwinning was een opstap naar iets groters

Dylan van Baarle rust een weekje uit in Dubai, bepaald welverdiend na zijn mooie performance in de Ronde van Vlaanderen. Ook hij weet nog goed hoe hij de AWM in 20112 won:  ’ Iets minder dan 5 km ging ik weg van de kopgroep en ging solo..ja dat was mooi!’ En verder: ‘Mijn overwinning was wel een opstap naar iets groter en die overwinning heeft mij zeker een duwtje in de rug gegeven.’

Beide profs vinden de  1.2 wedstrijden belangrijk. Van Baarle: ‘Je kunt je als belofte meten met de internationale renners en het is goed dat deze wedstrijden er zijn.’ Lieuwe Westra: ‘Zeker goed dit soort wedstrijden, maar het wordt  nog mooier  als je in jouw carrière elk jaar een mooie wedstrijd, al is het er maar één, kunt winnen.’ Inderdaad en dat geldt zeker ook voor de organisatoren van dit soort wedstrijden. Als organisatie van een prof-beloftekoers besef je hoe mooi het is om jonge talentvolle renners, die later echte klasbakken blijken te zijn, een platform te geven. Je biedt zo een kijkje in de etalage van het profwielerwereld, maar dan een paar jaar vooruit…