Meerkerk – De wielerkoers Arno Wallaard Memorial vreest te worden getroffen door de maatregel van de Nationale Politie om C1 opgeleide politieagenten niet meer in te zetten in de begeleiding van hun koers. Daardoor dreigt een tekort aan motoragenten waardoor de veiligheid in en om de koers niet meer gewaarborgd is.
C1-opgeleide motoragenten zijn niet gespecialiseerd in het begeleiden van koersen, maar ze mochten dat de afgelopen jaren wel doen. Nu de politie dat gaat verbieden, dreigen koersen te moeten worden afgelast.

Arno Wallaard Memorial in gevaar door politieregels? 'Kan het me niet voorstellen'

De wielerkoers Arno Wallaard Memorial (AWM), met start en finish in Meerkerk, staat voor 15 april gepland en wordt mogelijk ook getroffen door de maatregel. De organisatie laat weten totaal verrast te zijn door het plotselinge besluit van de politie.
“Op deze termijn is het organisatorisch niet mogelijk om binnen veertien dagen een wielerwedstrijd zoals de AWM totaal anders uit te voeren”, staat in een persbericht van de organisatie. Dat zou in het uiterste geval kunnen leiden tot het niet doorgaan van de wedstrijd.

Geen wanklank

De organisatie van de wedstrijd in Vijfheerenlanden en de Alblasserwaard stelt dat de Arno Wallaard Memorial de laatste tien jaar zonder enige wanklank op het gebied van uitvoering en veiligheid is georganiseerd. “Op de wedstrijddag staan bijna 400 vrijwilligers paraat. Daardoor zijn we er altijd in geslaagd om deze grote wedstrijd vlekkeloos laten verlopen.”

Het is ronduit teleurstellend dat een hardwerkende organisatie nu met een dergelijke maatregel wordt geconfronteerd

Organisatie Arno Wallaard Memorial
In de brandbrief wordt ook het belang van de wedstrijd geschetst. “Juist deze kleine klassiekers zijn een opstap voor de talenten om hun neus aan het venster van het grote professionele wielrennen te drukken. Heel veel jonge fietsertjes vinden hun voorbeelden in deze koersen.” Dat is de afgelopen jaren ook gebleken. Dylan van Baarle, Tom Dumoulin en Fabio Jakobsen stonden als talent aan de start in Meerkerk.
“Het is ronduit teleurstellend dat een hardwerkende organisatie nu met een dergelijke maatregel op deze termijn wordt geconfronteerd”, schrijft de organisatie van de Arno Wallaard Memorial. De wielrenunie is inmiddels een lobby gestart bij Tweede Kamerleden en het ministerie van Justitie en Veiligheid en Infrastructuur en Waterstaat om de belangen van de wielersport bespreekbaar te maken.
De organisatie van de AWM doet dan ook een dringend beroep om de noodkreet van de KNWU ter harte te nemen, of de maatregel gefaseerd in te voeren. Op die manier kunnen koersorganisaties inspelen op de grote veranderingen binnen de veiligheidskaders van hun wielerkoers.

https://www.rtvutrecht.nl/sport/3559662/organisatie-arno-wallaard-memorial-boos-om-politiemaatregel-ronduit-teleurstellend