Even hing de 15e editie van de Arno Wallaard Memorial (AWM), zaterdag 15 april aan een zijden draadje. De Politie had aangegeven dat er onvoldoende politiemotoren beschikbaar zijn om de Memorial te kunnen begeleiden. Dit zou betekenen dat de enige wielerklassieker die de Alblasserwaard/Vijfheerenlanden rijk is op zaterdag 15 april niet kon doorgaan.

Op alle niveaus mensen in rep en roer voor de wielersport, met als gevolg dat sportminister Conny Helder tijdens een commissievergadering publiekelijk aankondigde dat de 4 bedreigde koersen, waaronder de AWM, toch konden doorgaan. Een opluchting!

Alle landelijke aandacht leidde er wel toe, dat ook de Polderkoers in alle media een gespreksonderwerp was in de discussie over politie-inzet. Onderwijl glorieerde in NPO-programma Nieuwsuur en andere landelijk media de polderkoers als gewenste stap in het traject van opleidingskoers voor getalenteerde renners.

De Koers

Zaterdagmiddag 14.00 uur staat een internationaal deelnemersveld uit 3 continenten (Amerika, Europa, Oceanië), waaronder 6 Europese landen aan de start in Sloblaan in Meerkerk. Vrijwel direct na de start stijgt een helicopter op om beelden via Eurosport en RTV Utrecht live uit te zenden. Een ongekend sportspektakel in de polders van Midden-Nederland.

Verleden jaar won Elmar Reinders op de Sloblaan. Deze renner heeft inmiddels een plek heeft gevonden bij het Australische Worldtour profteam Jayco AlUla, waarvoor hij onlangs in de Ronde van Vlaanderen, langdurig de kasseien uit de straat reed in een kopgroep. De winnaars in de Arno Wallaard Memorial kunnen dus een jaar later op hoog niveau parmantig meerijden in de internationale profwereld. Het mooiste voorbeeld is natuurlijk winnaar Dylan van Baarle (in 2012), inmiddels een gevierd coureur met klassieke overwinningen als Omloop Het Nieuwsblad en Parijs-Roubaix.

Kanshebbers

Welke renners zijn er kansrijk als na vijven de finalerondjes losbarsten in Meerkerk? Er staan 3 oud-winnaars aan de start: de Engelsman Alexander Richardson, met zijn sterke team Saint Piran, dan de Duitser Joshua Huppertz met de mannen van Team Lotto Kern Haus, altijd sterk op dit niveau en de Nederlander Coen Vermeltfoort, met wellicht het sterkste team in koers Volker Wessels Cycling Team. Het zou een stunt zijn twee keer de AWM winnen.

Maar de jonkies kloppen aan de deur: Max Kroonen en Timo de Jong, ook van Volker Wessels, gaan dit seizoen heel hard. Ook Bram Dissel van Beat heeft een sterk seizoen (sterk in Scheldeprijs) en dan zijn er die Deense kleppers van team Restaurant Suri-Carl Ras, die verleden jaar de hele koers voorin zaten en top-10 reden. Let op Mathias Larsen en Rasmus Bøgh Wallin! Een Deen op het podium, de organisatie is er helemaal mee akkoord.

We zien je!

Goed, het blijft enthousiast speculeren van een organisatie die knettergek is van wielrennen. Maar waar we vooral op hopen is dit: dat de polder weer een mooi stukje wielersport rijker is na de huldiging voor de watertoren. Dat de wielersport is een dienst is gedaan, de polder in het licht is gezet en dat meer dan 350 vrijwilligers tevreden naar huis gaan. Het Cultureel Erfgoed De Arno Wallaard Memorial is erin geslaagd een nieuwe episode aan haar betrekkelijk korte, maar indrukwekkende carrière, toe te voegen. De organisatie gaat ervoor, burgemeester Sjors doet motorverslag en u komt kijken! Afspraak!