Organisatie Arno Wallaard Memorial overweegt geen herziening van uitslag 2009

In de pers en op sociale media wordt gesuggereerd dat de organisatie van de Arno Wallaard Memorial de uitslag van de AWM 2009 zou willen herzien. Dit is geenszins de intentie van de organisatie.

De organisatie heeft kennisgenomen van de discussie naar aanleiding van passages uit het boek van Thomas Sijtsma ‘Het Beest’ over Lieuwe Westra, maar heeft er geen deel in. Het aanpassen van uitslagen ligt niet binnen onze verantwoordelijkheden. Dit kan enkel door overkoepelende organen worden uitgevoerd, en niet door wedstrijdorganisaties.

Wel willen we graag een persoonlijke noot vanuit het meer dan enthousiaste organisatieteam van de Arno Wallaard Memorial geven:

Wij organiseren een wielrenwedstrijd. Zo’n wedstrijd is een blanco canvas waarop prachtigs of iets lelijks kan worden geschilderd door de renners. Zoals de schilder het schilderij maakt, maken de renners de koers.

10 dagen lang genoten we onverdeeld van de euforie die een prachtige 12eeditie van onze wedstrijd met zich meebracht. 186 kilometer wedstrijd door een oogverblindend mooie polder, eindigend in een spannende finale en een millimetersprint tussen jonge talenten. Bijna 100.000 mensen zagen de wedstrijd dit jaar: ter plekke, op het internet of op TV. We trokken de aandacht van een Engels tv-programma. Ons eigen Poldrièn-bier vloeide rijkelijk. Meer dan 250 vrijwilligers leidden de wedstrijd in goede banen.

Op dag 11 delen we de blijdschap nog steeds met velen, maar moeten we ook minder fijne geluiden een plek geven. Onder een even knullig als spectaculair geschreven kop berichtte Wielerflits dat we de ophef over het ‘koersverkoop Westra-Baumann’ in de evaluatie zullen bespreken.

Dat klopt: we gaan erover praten tijdens de evaluatie. Wij evalueren namelijk alles, en constant. We beginnen een maand na de koers al met de uitgave van het volgende jaar. Door hard werk en een kritische blik komen we met vernieuwende manieren om de koers voor deelnemers, publiek en sponsors leuk te maken, en dragen we iets bijzonders bij aan de wielersport. Daardoor zijn we De Mooiste Polderkoers van Nederland.

We nemen Lieuwe’s bekentenis dus weldegelijk mee in de evaluatie. Om ervan te leren en om de wedstrijd beter te maken. Via deze weg nodigen we Lieuwe uit om aan te schuiven bij die evaluatie, en hierover met ons mee te denken.

We kijken nu al uit naar de komende wedstrijden in de Holland Cup en naar de Arno Wallaard Memorial 2019. Met het volste vertrouwen dat het een spannende, eerlijke, prachtige polderkoers wordt…