DE MOOISTE POLDERKOERS VAN NEDERLAND!

De Arno Wallaard Memorial (AWM) is een echte polderkoers. Dijken, weilanden, sloten, rivieren en pittoreske dorpjes in de Alblasserwaard vormen het decor van de wedstrijd.

De vlakke polders met zijn imposante dijken geven de koers een prachtige huisvesting, maar zij kunnen ook barre weerstand geven in de vorm van wind en regen, vrijwel even grote tegenstanders voor de renners als heuvels en bergen.
Gezien de winnaars is onze polderwedstrijd een onderscheidende koers, die de bokken van de schapen scheidt…

De AWM voelt zich verbonden met de waarden van het Groene Hart. Elk jaar worden bomen geplant alle uitstoot van de koers goed te maken. Da’s ook polderkoers!

De meeste winnaars worden prof
Meer dan 10.000 kijkers op onze livestream
De Alblasserwaard telt 55 molens
10 meter onder NAP, vrij spel voor de wind
Elite: 68 km dijk. Junioren 36 km

ARNO WALLAARD

Arno Wallaard was profwielrenner uit Noordeloos. Hij overleed in de bloei van zijn leven aan een aangeboren hartafwijking.

In 1996 ontdekte Arno het wielrennen, en al snel werd duidelijk dat hij talent had. Als tweedejaars junior won hij 25 wedstrijden in het shirt van RC Jan van Arckel. Met een duidelijke visie en een lange wielercarrière als doel, maakte hij de stap naar de beloften ‘veilig’ bij de club, om een jaar later een contract bij AGU te tekenen. De overstap naar het Löwik-Tegeltoko van Han Vaanhold bracht groots succes: Arno werd in Nijmegen Nederlands kampioen, en werd verkozen tot meest beloftevolle renner van het jaar 2001.

De grote doorbraak naar de profs liet echter op zich wachten. Tal van ereplaatsen in binnen- en buitenland en contracten bij Quickstep Davitamon, Domo-Sweet Paradise, AXA en Bert Story-Piels ten spijt: de stap naar het hoogste niveau bleef uit.

Arno hield van de sport, en bleek zich er vol voor inzetten. Eind 2005 wordt zijn grote jongensdroom dan tóch nog werkelijkheid als het team Skil-Shimano hem een profcontract aanbiedt. De uitgebreide medische screening gaf aan dat hij super in orde was. Niets bleek minder waar. Na nog geen handvol koersen in het profpeloton, kwam Arno plotseling te overlijden op de terugweg van een training. Op condoleanceregisters werd hij geroemd als wielrenner en als mens.

Bekijk ook deze prachtige slideshow van Arno, met grote dank aan Peter Huisman.

Historie

De Arno Wallaard Memorial startte in 2007. Daarvoor heette de wedstrijd nog ‘Omloop Alblasserwaard’. De wedstrijd is vernoemd naar de in 2006 overleden renner Arno Wallaard (Skil-Shimano), Nederlands kampioen bij de beloften.

2023

De AWM is opgenomen in het Netwerk Immateriaal Erfgoed. De AWM is heeft deze erkenning gekregen doordat het zich afspeelt in de polders van de Alblasserwaard en Vijfheerenlanden, als enige UCI-koers in Nederland.
Samen met de Acht van Chaam (oudste wielercriterium) is de AWM de enige wielerwedstrijd in Nederland, die als cultureel erfgoed wordt beschouwd door het kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland.

 

 

 

2022

Het parkoers van de UCI 1.2-wedstrijd is flink veranderd: de eerste grote ronde voert veelal door de gemeente Vijfheerenlanden en het trainingsgebied van Fabio Jakobsen. De tweede grote ronde is ook aangepast en voert nog steeds door de gemeente Molenlanden, het vroegere trainingsgebied van Arno Wallaard.

 

 

 

2018

AWM maakt deel uit van de Holland Cup, een samenwerking van  UCI 1.2-wedstrijden in Nederland. Kijk voor meer informatie op hollandcup.cc

 

 

 

 

2017

De livestream wordt voor het eerst grotendeels met professionals geproduceerd, door Motomediateam en Flavio Pasquino.

2016

Juniorenkoers Omloop Albllasserwaard heet vanaf dit jaar Arno Wallaard Memorial Junioren. Westrijdleider Arno van der Veen toont de bijpassende trofee, gemaakt uit cortenstaal door edelsmit Chris Sommer.

2015

De finishstraat in Meerkerk wordt verder aangekleed met de AWM Koersmarkt en een Bierplein waarop verschillende koers-geïnspireerde en lokale bieren kunnen worden geproefd.

2014

Poldrièn is geboren. Ons eigen koersbier! Meer over dat bier vind je hier.

2013

Als eerste koers in Nederland zonden we een livestream uit. Helemaal in eigen beheer, met 2 laptops, 2 Nokia’s, een iPhone en heel veel ren-en-vliegwerk. De beeldkwaliteit was nét acceptabel, maar de potentie was groot. A small step for man…

2012

De AWM Toertocht wordt voor het eerst verreden, daags na de wedstrijd. Het begin van een prachtige traditie!

2011

Voor het eerst wordt de wedstrijd volledig CO2-vrij verreden.

2009

De 1.2 UCI status is in de pocket. Profploegen mogen starten. Onder andere Skil-Shimano en Vacansoleil verschijnen aan de start.

2007

De eerste Arno Wallaard Memorial wordt verreden als ‘vrije wedstrijd’. Het startschot wordt gelost door Arno’s voormalige vriendin Carla.

Proost

Poldrièn wordt jaarlijks in gelimiteerde oplage gebrouwen voor de Arno Wallaard Memorial. De cafe’s aan het parcours schenken het bier tijdelijk, en het is ook beperkt verkrijgbaar bij de organisatie. Het bier wordt uitsluitend per kruiwagen en op klompen bezorgd aan hen die dorsten na gedane arbeid.

Poldrièn is een werker.
Uit de polder komt ‘ie,
vanuit de polder denkt ‘ie
en in de polder blijft ‘ie.
Z’n ogen tranen niet van de wind, alleen van het lachen.
Hij doet en is gewoon, dat zie je ook al niet veel meer.
Poldrièn werkt én geniet.
Simpel zat.

Proost dus, op het leven!